Ιστορία

Η Λευκάδα πήρε το όνομα της από τα λευκά βράχια που στολίζουν τις υπέροχες παραλίες της

Η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί στην Ελλάδα το οποίο μπορεί να επισκεφτεί κανείς οδικώς. Το νησί βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή της Αιτωλοακαρνανίας με την οποία ενώνετε με πλωτή γέφυρα μήκους 25 μέτρων.

Η Λευκάδα πήρε το όνομα της από τα λευκά βράχια που στολίζουν τις υπέροχες παραλίες της. Το νησί της Λευκάδας είναι το τέταρτο σε μέγεθος από τα Επτάνησα και αποτελεί νομό μαζί με τα γειτονικά νησάκια Σκορπιός, Σκορπίδι, Μαδουρή, Κύθρος κ.α.

Φτάνοντας κανείς συναντά το επιβλητικό κάστρο της Αγίας Μαύρας, το οποίο κτίστηκε από τους Ενετούς το 13ο αιώνα. Πολλοί επιστήμονες έπειτα από ευρήματα ανασκαφών θεωρούν ότι η Λευκάδα είναι η Ιθάκη η πατρίδα του Πολύτροπου και Πολυμήχανου Οδυσσέα.

Στη νότια άκρη του νησιού βρίσκεται το περίφημο λευκό ακρωτήριο Λευκάτας (Το σημερινό Δουκάτο). Στο ακρωτήριο αυτό βρισκόταν ο Ιερός Ναός του Απόλλωνα. Σύμφωνα με την παράδοση από εκεί ρίχτηκε στη θάλασσα η Λυρική ποιήτρια Σαπφώ. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι η Λευκάδα αποτελεί τη την Πατρίδα του Άγγελου Σικελιανού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, εθνικών μας ποιητών.